Posni recepti za svaku priliku – ukusno, zdravo i jednostavno
Post ne mora da znači odricanje od ukusa – naprotiv! Sa malo mašte, pravim izborom sastojaka i kvalitetnim kuhinjskim priborom, posna jela mogu biti i više nego ukusna. Bilo da voliš lagane supe, kreativna predjela ili mirisne posne deserte, ovaj mini vodič donosi ti nekoliko jednostavnih, hranljivih i vizuelno prelepih recepata koje možeš pripremiti kod kuće – brzo, lako i bez stresa.
U nastavku te čekaju ideje za kompletan posni meni: od krem supe od bundeve i šargarepe, preko rolatica od tikvica i mini projica, pa sve do tradicionalne sarmice i neodoljive posne torte sa orasima i malinama. Svaki recept je praktičan, sa jasno navedenim sastojcima i koracima, uz predloge alata koji će ti olakšati pripremu – od miksera i blendera do dehidratora hrane.
Posna krem supa od bundeve i šargarepe
| Sastojak | Količina |
|---|---|
| Bundeva (oguljena, na kocke) | 600 g |
| Šargarepa (isečena) | 2–3 kom |
| Krompir (isečen) | 1 kom (~200 g) |
| Crni luk | 1 glavica |
| Beli luk | 2 čena |
| Voda ili povrtna supa | 1 L |
| Maslinovo ulje | 2 kašike |
| Začini (so, biber, muškatni oraščić) | po ukusu |
| Kokosovo mleko ili soja pavlaka (opciono) | po želji |
Priprema: U većoj šerpi zagrej ulje, dodaj sitno seckan luk i beli luk, proprži dok ne postane staklast (seckalica). Dodaj bundevu, šargarepu i krompir, nalij vodu i kuvaj 20 minuta. Zatim izmiksaj blenderom i začini.

Rolati od tikvica sa orasima i suvim paradajzom
| Sastojak | Količina |
|---|---|
| Tikvice | 2–3 kom |
| Mleveni orasi | 100 g |
| Suvi paradajz (iseckan) | 50 g |
| Beli luk (sitno seckan) | 1 čen |
| Maslinovo ulje | po potrebi |
| Začini (so, biber, origano) | po ukusu |
Priprema: Tikvice iseći noževima na tanke trake. U seckalici izmiksaj orahe i suvi paradajz, premaži tikvice i urolaj. Rasporedi u pleh i peci 12 minuta na 180°C.

Mini projice u kalupima
| Sastojak | Količina |
|---|---|
| Brašno (pola integralno, pola belo) | 200 g |
| Prašak za pecivo | 1 kesica |
| Biljno ulje | 50 ml |
| Biljni napitak (soja/ovos) | 100 ml |
| So, biber | po ukusu |
| Peršun ili mladi luk | po želji |
Priprema: U činiji mikserom sjedini sastojke, dodaj biljni napitak i mutiti do glatke smese. Sipaj u mini kalupe i peci 20 minuta na 180°C.

Posna sarmica sa listinom i pirinčem
| Sastojak | Količina |
|---|---|
| Listine ili kelj | 1 kg |
| Pirinč | 300 g |
| Crni luk | 2 glavice |
| Beli luk | 3–4 čena |
| Šargarepa (narendana) | 300 g |
| Mlevena paprika (slatka) | 1 kašika |
| Začini (so, biber, majčina dušica) | po ukusu |
| Ulje | 4–5 kašika |
| Voda | 500 ml |
Priprema: Luk i beli luk seckaj seckalicom ili noževima. Dinstaj, dodaj pirinač i začine, kratko proprži i umotaj u listine. Kuvaj 40 minuta.

Sušeno voće i orašasti mix
| Sastojak | Količina |
|---|---|
| Jabuke, kruške, smokve | po izboru |
| Orasi, bademi, lešnici | po želji |
Priprema: Voće naseci noževima i suši u dehidratoru hrane 6–8 sati na 50°C. Pomešaj sa orašastim plodovima i uživaj u zdravoj grickalici.

Posna torta sa orasima i malinama
Za koru:
| Sastojak | Količina |
|---|---|
| Mleveni orasi | 200 g |
| Brašno | 200 g |
| Šećer (smeđi) | 150 g |
| Biljno ulje | 100 ml |
| Biljni napitak (soja/ovos) | 150 ml |
| Prašak za pecivo | 1 kesica |
Za kremu:
| Sastojak | Količina |
|---|---|
| Biljna pavlaka (posna) | 200 g |
| Maline (sveže ili zamrznute) | 150 g |
| Šećer u prahu | 2 kašike |
Za dekoraciju:
| Sastojak | Količina |
|---|---|
| Maline, orasi, kokosovo ulje, menta | po želji |
Priprema: Mikserom sjedini suve sastojke, dodaj tečne i ispeci koru 35 min na 180°C. Ohladi, zatim umuti krem i maline u blenderu. Ukrasiti i ostaviti u frižideru 2h.

Kreativnost u posnoj kuhinji
Kao što vidiš, uz malo inspiracije i pravu opremu, priprema posnih jela može biti prava kulinarska avantura. Od krem supe od bundeve do posne torte sa orasima i malinama – svaki recept spaja zdrave sastojke, bogat ukus i jednostavnu pripremu.
Za još bolje rezultate koristi kvalitetno posuđe i aparate koji olakšavaju pripremu: mikseri, noževi, blenderi, dehidratori hrane i posuđe.
💚 Savet za kraj:
Posna kuhinja nije ograničenje, već prilika da eksperimentišeš sa ukusima i teksturama! Kombinuj sezonske namirnice, koristi zdrave tehnike pripreme i uživaj u obrocima koji hrane i telo i dušu. Za više ideja i korisnih aparata poseti Avatar.rs – tvoju destinaciju za inspiraciju u kuhinji!